петък, 15 май 2015 г.

"Snuff', Чък Паланюк

Знаете ли че... Когато Анабел Чонг поставя ранния си рекорд с изпълнени 251 поредни сексуални акта, 66% от появилите се осемдесет мъже, не успели да вдигнат самолета.Номер 72 носи бели рози. Те почерняват и се разпадат в ръцете му, но той продължава упорито да ги стиска. Чака реда си. Да влезе при жената, с която са свързани всичките му мечти. Да влезе при нея и да й каже, че я обича.

Жената е Каси Райт, залязваща порноактриса, решена да постави рекорд за най-много поредни секуални акта и то с изцяло различни мъже. Най-големият генгбенг в историята. Номер 72 е един от шестотинте мъже, чакащи реда си да влязат при нея (и досещате се още къде).

Историята е разказана през очите на номер 72, номер 137, номер 600, както и асистентката Шейла. Всеки един от тях е свързан по непоправим начин с г-ца Райт. Непоправим, повярвайте ми, непоправим, болезнен и съсипващ.

“The damaged loves the damaged.”
/Повредения обича повредения./


Snuff е история за счупени хора. Само миг е нужен и малките зъбни колелца, които ви движат, ще бъдат пречупени, а вие белязани завинаги. Само миг. Няколко думи от човек, на когото сте вярвали. Хапче от мъжа, който ви обича. Или просто чиста случайност. Никой не е в безопастност.

“It can only take a moment to waste the rest of your life.”
/Би отнело само миг да пропилееш остатъка от живота си./

Snuff е история за изгубени хора. Петимата главни герои отдавна са изгубили пътя си. Откъснали са се от обществото, чийто живот продължава несмутимо. Обречени са вечно да кръжат около този-един-миг. Времето за всички останали продължава да тече, докато те потъват в безнадеждна спирала. За тях съществува само една спасителна идея, която ги води към един нов решителен миг.

И всичката им отчаяна надежда е свързана с него.

Но в света на Паланюк сигурност няма. И нищо не е такова каквото очакваме.

Това, което е счупено, не може да бъде поправено (но нещо ново може да се появи из мрака).

Snuff, няма да лъжа, е доста сексуална история. Така че, който не обича скандалните сцени, може да я пропусне (пък и повечето книги на Чък Паланюк). Snuff обаче е много повече от секс. Под потната и мръсна обвивка, се крие една история за хора, търсещи спасение. Вечно присъстваща тема в книгите на Паланюк.

В книгата има страшно много хумор. Сатира. Обрати. Но неусетно, сред скандалните сцени и осмиването, се промъква едно тежко обречено чувство, което стиска сърцето на читателя. И го кара да мисли. Да съчувства. Чък Паланюк и тук е вложил цялото си майсторство, за да ни накара да ни пука за героите по възможно най-странния начин.

Единствен минус е, че самите герои не са толкова запомнящи се, както в други книги на автора. Малко недостига, г-ца Райт и компания да се превърнат в култови персонажи. Може би им липсва крещащия радикализъм на Шанън (Невидими изчадия), която няма долна челюст, или пък на малката Мади Спенсър (Damned, Doomed), която се опълчва на самия Сатана.

Но това е окей. Книгата е кратка и чете се на един дъх. Snuff попада сред онези книги на автора, които крещят неговия стил от всеки ред. Немалко са култовите цитати, които могат да се намерят. Въобще, Snuff доставя достатъчно кеф.

Общо взето:
Как-ги-измисля-тоя/10

Една от по-добрите книги на Чък Паланюк.
Бонус! Пълна е с любопитни факти (както винаги).

***А какво всъщност означава snuff? Заглавието препраща към снъф филмите. В тях се показва реалната смърт на някой от "актьорите".

Няма коментари:

Публикуване на коментар