неделя, 26 юли 2015 г.

"Моята прекрасна книжарничка", Петра Хартлиб

"...ние подадохме оферта за някаква книжарница в град, в който не живеем, с пари, които нямахме. И я получихме. Ами сега? Сега трябва да продължим напред."

Моята специалност са странните и брутални книги, които никой не ще да купува. Тежка е съдбата на книжаря, който не може да предложи собствения си опит на хората, дошли при него за съвет. Но дори и за мен понякога се намират някои кротки и приятни книги, които да привлекат вниманието ми и дори да ми харесат.  А още по-добре ако това е книга за някоя книжарница, в каквато прекарвам по-голямата част от времето си.

Тази година излязоха не е една и две книги за книжарници и то все прилични заглавия – Книжарничката от острова, “Влюбените в книгите никога не спят сами”, “Париж винаги си заслужава” и може би други, за които в момента не се сещам. А сега до нас достигна и още една – Моята прекрасна книжарничка, която обаче стои малко встрани от тълпата и предлага нещо малко по-различно.

Книгата разказва за едно (почти) инцидентно закупуване на малка виенска книжарница от Петра Хартлиб и нейния съпруг. Няколко наглед незначителни клика в интернет, преобръщат живота им и ги захвърлят на едно непознато място, сред непознати хора. Единственото, което имат на своя страна е любовта към книгите и знанията им за бранша, натрупани през годините. И въпреки всички пречки, с много труд двамата успяват да извоюват своето мечтано книжно ъгълче във Виена.

Това, което отличава Моята прекрасна книжарничка е нейният реализъм в това как функционира една книжарница. Това не е роман за любов, убийства или каквото и да било друго, въртящо се около, във, над или под книги и книжарници. Няма екшън или кой знае какъв драматизъм. Това е роман ЗА една виенска книжарница и за усилията на хората, стоящи зад нея. Книгата разказва нещо преживяно. Не я усетих като роман, а като мемоар на едно усилие за осъществяването на една мечта и беше хубаво по свой собствен начин.

Моята прекрасна книжарничка разказва за живота зад завесата. Чрез нея може да надникнете в това как функционира една книжарница. Можете да видите истинските усилия на книжните хора, които често остават скрити. Там е носенето на тежки кашони, там е и несвършващото работно време. А да не забравяме и финансовия риск, който носи една малка книжарница, и постоянния натиск на гиганти като Амазон. 

Моята прекрасна книжарничка ще бъде интересна на хората, мечтали (или мечтаещи) някога да работят с книги, а също и за книжните хора, любопитни да погледнат собствените си усилия, отразени в една малка виенска книжарничка. 

"Би трябвало вече да съм свикнала с гледката, все пак съществува от няколко години, но все още от време на време ми се случва да затая дъх, когато прочета името си на бялата тента. Моята книжарница."

Общо взето:
закнижниплъхове/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар