петък, 3 юли 2015 г.

"Създания от светлина и мрак", Роджър Зелазни

"Има звезди, много звезди, разхвърляни звезди и тъмнина навсякъде между тях. Те трептят, събират се и се разбягват, летят, втурват се към него и го отминават. Цветовете им искрят и са чисти като ангелски очи, а те минават близо и далече в безкрайността, през която му се струва, че сам се движи. Липсва всякакво усещане за реално време или реално движение, а само за смяна на полето. Огромната синя грамада на някакво слънце сякаш се извисява за миг край него, след което отново идва черното, изпълващо всичко наоколо, и само в далечината отминават малки светлини."

Страница след страница все повече се убеждавах в едно... “Създания от светлина и мрак” ще да е плод на психеделично умопомрачение. Зелазни е създал един научнофантастичен мит, който изкривява времето и пространството, за да ни захвърли в бездни, невъобразими и за най-богатото въображение.

“Създания от светлина и мрак” ни изпраща насред едно неясно бъдеще, в което шест разумни раси съжителстват на планети из цялата вселена. Всяка планета е свой отделен свят, но на всички от тях намираме свръхнапреднали технологии, смесени неотделимо с магия и мистика. В научнофантастичната вселена на Зелазни обаче има една особеност: боговете са живи и крачат сред хората.

В центъра на действието са древни богове, взаимствани от далечното ни минало и най-вече от Древен Египет. В началото на романа сме приети в Дома на мъртвите, където господар е Анубис. Той управлява Средните светове, обитавани от простосмъртните, заедно с Озирис, господар на Дома на живота. Двамата имат един общ враг – Принца Който Беше Хиляди. Той е една вечнопристъстваща опастност, която трябва да бъде премахната, защото застрашава властта им. Анубис и Озирис опитват да го убият, но не като съюзници, а като конкуренти. И това, което следва, сломява цели светове... (А отвъд в космическия мраз е ужасяващата сянка на Нещото Което Вие в Нощта.)


"Цитаделата на Марашек, която е празна, не е празна и е празна отново. Защо? Вслушайте се…"

Роджър Зелазни създал невероятно абстрактна книга. Романът разтрошава всяка една наша представа за реалност и смесва фентъзи и фантастика по уникален начин. Самото определение за живот и за човек е поставено под въпрос, когато плътта е заменена от метал, а нервната система от проводници (след което процеса е обърнат и плътта отново е плът.)

"Създания от светлина и мрак" е изпитание за въображението ни като читатели. Книгата отива отвъд познатото и ни запраща в един древноегипетски мит, пренесен в далечното бъдеще, където ни сблъсква с научна фантастика, фентъзи и киберпънк. “Създания от светлина и мрак” е истинско предизвикателтво (но по хубав начин.)
  
"Червената Магьосница спи в своята зала, висока като катедрала, между миналото и бъдещето. Проблясъкът в съня й се спуска надолу и изчезва по тесни, тъмни пътеки, докато времето отмерва историята покрай различни събития. Сега тя се усмихва в съня си, защото Янус отново върши нещата наполовина…

Обърната назад към славата, тя обитава неговия жив и зелен втренчен поглед."

Общо взето:
да-се-консумира-с-чаша-(каквото изберете)-и-психеделична-музика/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар