събота, 8 август 2015 г.

18+ в "Тропическо животно", Педро Хуан Гутиерес

“Ако живееш на място като това, не можеш да пишеш бавно. Тук всичко се разпада в ръцете ти. Нищо не е трайно. И трябва да излезеш и да продължиш да търсиш. Всеки ден по същия начин.”

Педро Хуан Гутиерес е един специален мръсник. Всяка негова книга е изпълнена с убийствен цинизъм и мърсотия (в буквален и всякакъв смисъл). Но някак си изпод тинята винаги успява да даде усещането за една скрита (и разочарована) интелигентност, което привлича, кара те да търсиш и да мислиш. Книгите му имат особено очарование, въпреки вонята носеща се от тях.

В "Тропическо животно" няма да откриете сюжет, който се придвижва напред и води до нещо. Историята, която разказва, нито започва, нито завършва с този роман. Това е книга за един откъс от живота на Педро Хуан (алтер его на Гутиерес) - любовта му с проститутката Глория (най-често изразяваща се в бурно чукане) и пътуването му до стерилна Швеция, където не би могъл да просъществува.

"Трябва да седна и да пиша. Да пиша с вътрешностите и с червата. Да изхвърля всичко върху хартията. Да изцапам хартията с кръв и слюнка, с лайна и урина, със сополи и сълзи."

В романа откриваме едно неприкрито разочарование от света, от политиката и хората. Педро Хуан вече просто иска да живее. И толкова. В мизерията човекът има избора да приеме живота такъв, какъвто е, или да умре.

Педро Хуан е направил своя избор. Видял е животното в себе си и в останалите. Бурните сексуални сцени са разкъсани от мигове на спомняне и меланхолия, където иззад облаците от алкохолни изпарения наднича образът на интелектуалеца, но скоро и той се разтваря в тропическата горещина. Педро Хуан живее без посока, само със своите удоволствия и със своето изкуство. Харесва жените натурални, със всичките им дефекти, пот и косми, и държи своите книги близо до истинския живот, така както го е видял. Хавана е неговата естествена среда. Другаде той би умрял.

Гутиерес смесва автобиографичност и измислица по неотделим начин. "Тропическо животно" е лична, мръсна и сексуална, точно каквото може да се очаква и търси от него. Това е книга за едно тропическо животно, което е търсило, но не е намерило. Животно, което просто живее.

"... аз съм като всички: дълъг списък с конфликти, проблеми, омраза, травми и разправии от всякакъв вид. Опитвам се да ги забравя и да живея на чисто, но не мога. Всъщност не искам. Да се живее щастливо е някаква наивност."

Няма коментари:

Публикуване на коментар