вторник, 18 август 2015 г.

“Кървави книги”, том 4, Клайв Баркър

"Да четеш Баркър е като да се разхождаш по магистралите на собственото си подсъзнание - можеш да си прекараш страхотно... или да се натъкнеш на дълбоко заровени неща... в които е по-добре да не се спъваш." - Иван Атанасов, преводач на "Кървави книги" и главен виновник за издаването им на български език

Клайв Баркър е невероятно добър в това, което прави. Той е един от писателите, които истински умеят да отидат отвъд бруталността и кълцайки героите си – да правят истинска литература. Томовете на Кървави книги не правят изключение. Те са едни от ранните му произведения и са съхранили една неподражаема енергичност и безпощадност. Крайв Баркър рисува с кръв и страдание, без да превръща книгите си в порно. 

 Кървави книги е шесттомен сборник с хорър разкази, несвързани помежду си, но въртящи се около общото усещане за нестабилността на нашата реалност. В света на кървавата поредица бродят ужасяващи същества (и още по-ужасяващи човеци), а отвъдното и действителността се преплитат, за да разрушат всяко усещане за сигурност. Едни от разказите наблягат повече на черния хумор, други на графичния ужас, но дори не толкова добрите от тях привличат интереса, защото никога не се знае какво е изскочило от откаченото въображение на Баркър. Просто искаш още и още...

"В крайна сметка Дяволът беше дошъл, нали? Не бяха ли отпечатъците му по дръжката на вратата? Не видя ли лайното му на стълбите? Рано или късно Лукавия щеше да се покаже и той щеше да го заплюе в лицето."

Том 4 на Кървави книги не прави изключение от изключително силната поредица. Още един въздействащ сборник, изпълнен с черен хумор, (секс) и бруталности . В него са включени Бунтът срещу тялото, Нечовешко състояние, Откровения, Долу, Сатана! и Епохата на желанието. Едно от най-големите удоволствия при четенето на разказите на Клайв Баркър е да откриваш какви нови лудости е създал във всеки един от тях, така че няма да разказвам съдържанието им с подробности. Очаквайте неочакваното (и нови сблъсъци с отвъдното, със странни същества, с кръв и сополи.) Том 4 не е за изпускане. Бунтът срещу тялото е един от най-силните в поредицата и веднага се нареди сред любимите ми. Откровения пък ме зариби с леко лудналото си филмово усещане. А Долу, Сатана! гради една много човешка (и много болезнена) версия на Ада.

Клайв Баркър е задължителен за всеки книгоман. Гротескното и ужасното са просмукани навсякъде в творбите му, но той не се изчерпва с това.  Страданието е инструмент, с който Баркър разбива ежедневните маски, разчупва лъжите и удря обществото на най-болезнените места. Трудно е да лъжеш, докато камшика сваля кожата от гърба ти.

"Какви забележителни деца би могъл да дари на света, ако можеше да оплоди някое дърво или камък! Щеше с радост да изтърпи агонията на зачеването, стига подобни чудеса да бяха възможни. Но паважът остана безразличен към молбите на семето му. Видението угасна като пламъците в небето и величието на мига отмина."

Общо взето:
кърваваизадължителна/10

заглавие: "Кървави книги", том 4
автор: Клайв Баркър
година на издаване: 2015
издателство: Колибри
преводач: Иван Атанасов

Няма коментари:

Публикуване на коментар