петък, 11 септември 2015 г.

Най-слабата книга на Чък Паланюк - "Tell-All"

"Each romance, the type of self-destructive gesture Hedda Hopper would call "marry-kiri." Instead of plunging a sword into one's stomach, you repeatedly throw yourself on the most inappropriate erect penis."

Трябваше доста да се напъна, за да стигна до края на "Tell-All". Експериментът тук никак не се е получил и Чък Паланюк е успял да напише огромно количество излишни страници в това тънко книжле от 192. Историята, макар и с потенциал, е удавена в безсмислици и попкултурни препратки, без шансове за спасение.

"Tell-All" е написана по подобие на сценарий, като книгата е един поклон към Златната ера на  Холивуд, разбира се, поднесен с характерния за Паланюк леко откачен стил. Разказвач е Хейзи Кугън, помощница (не я наричайте прислужница, би се обидила) на една застаряващата филмова звезда. Мис Кейти, както я наричат, усеща болезнено как най-добрите й години са вече зад нея и когато в живота й се появява младият красавец Уебстър Карлтън Уестуърд III тя сляпо се хвърля в обятията му. Любовта я кара да се чувства отново млада и жизнена. Хейзи обаче се отнася с подозрение към младото конте. Тя се опасява, че Уебстър е една от онези хиени, които искат да се доближат до звездата само, за да могат да се възползват от нея. Както се оказва, той вече е написал мемоар за мис Кейти, който трябва да му донесе слава и богатство, когато го издаде. Този мемоар не само разкрива личния й живот, но й предрича смъртта й...

"Tell-All" страда от същите проблеми, които има и "Ненагледна моя". Липсва й всякакво напрежение, липсва й и така характерното за книгите на Паланюк чувство за хаос. Книгата е прекалено линейна и не успява с нищо да задържи вниманието. "Tell-All" би сработила много по-добре като разказ, където действието би било по-стегнато и силните моменти биха имали шанса да изпъкнат. В настоящия си вид, добрите и въздействащи части на романа (а такива има) се губят сред безсмисления пълнеж от пародийни екшън сцени, попкултурни препратки и обикновени безсмислици, които да си го кажем направо - ужасно отегчават. А веднъж отегчен, читателят е трудно да бъде спечелен отново. Това без съмнение е най-слабата книга на Чък Паланюк.

“I suppose it’s comfort, perhaps a sense of self-control, doing worse things to yourself than the world will ever dare inflict.” 

Общо взето:

3/10Заглавие: "Tell-All"
Автор: Чък Паланюк
Година на издаване: 2011
Издателство: Vintage
Страници: 192

Няма коментари:

Публикуване на коментар