вторник, 23 февруари 2016 г.

"Полукрал", Джо Абъркромби

Книгите на Джо Абъркромби са мястото, където се връщам, когато имам нужда да се позабавлявам и да си почина с книга в ръка. По някаква причина смесицата от кръв, мечове и несполуки ми действа страшно релаксиращо... кой би се досетил. И ето, че точно за кратката ми отпуска, Абъркромби се завърна у нас с “Полукрал”, книга първа от поредицата “Разбито море” – морално мъглява приказка за възрастни, в която той отново не се свени да подритва жестоко героите си из географията и да им причинява всякакви болезнености. Въобще – гарантиран кеф.

"Когато си в ада, само дявол може да те упъти към изхода."

“Полукрал” разказва за младия Ярви, кралски син, обучаващ се за пастор, длъжност, която в света на "Разбито море" е съчетание от монах, съветник и лечител. Подходящо място за един презрян благородник – защото Ярви е роден със саката ръка, която го прави полумъж в очите на коравите воини, с които е заобиколен. Нещата за него обаче се преобръщат само за една нощ. Баща му и по-големият му брат са убити в засада. Като в сън Ярви се възкачва на трона и застава начело на огромна армия, облечена в стомана, само за да бъде скоро отново захвърлен в калта. Дълги дни на робство, на изпитания от огън и кръв престоят преди законният крал да се върне на трона...

За разлика от другите му книги, които изобилстват от гледни точки и персонажи, тук сюжетът е концентриран върху един герой. Ярви се отличава с остър ум, който ще го изведе от много затруднения, но върху характера му дълбоко са се отбелязали дългите години, в които е трябвало да търпи презрението на собствения си баща заради недъга си. Абъркромби е любител на тежките (кървави) изпитания и на Ярви му предстои да кали характера си и да възмъжее в доста интересно (разбирай: жестоко) време. И, бих добавил, да научи, че едно необмислено негово решение може да струва смъртта на много, много хора. Нещо важно за всеки, който иска да се нарича крал. До края на книгата Ярви израства, започва да се заформя като добър материал за едно бъдещо кораво копеле, но дали ще стане така, предстои да видим в следващите две книги. 

Освен Ярви, в книгата има немалко други интересни герои, които по правило носят следите на тежко минало. Има няколко силни женски персонажа, както и приятно количество главорези, които да се грижат за забавлението ни. Но което е по-интересно - има кораби! В свят, в чийто център има едно огромно кръгло море, всичко рано или късно опира до него, което е добра предпоставка за всякакви морски дивотии, от които се надявам да има повече в следващите книги.

"Полукрал" е история ориентирана главно към YA аудиторията, има млад герой, на който му предстои да израсне, както и по-опростен сюжет, в сравнение с "Първият закон". Но това е Абъркромби и при него гарантирано има достатъчно количество кървави изпълнения и черноглед сарказъм, които да привлекат старите му фенове. Има интересни герои, има и суров свят на корави мъже, на интриги, робство и корабоплаване. В крайна сметка “Полукрал” поставя добри основи за едно далеч по-кърваво продължение. Поредицата има потенциал да отиде в много интересна посока. Дали ще е така – предстои да видим. 

Още за книгата в "Книголандия" и "Книгозавър".

"В този момент Ярви осъзна, че Смърт не се покланяше почтително на онези, които пропускаше покрай себе си, не им посочваше пътя с вежливо протегната ръка, нито изричаше дълбокомислени слова, не я отключваше дори. Ключът висеше на гърдите й забравен и ненужен, защото Последната врата зееше непрестанно отворена. И тя просто изтикваше вътре мъртвите, без много да се церемони, наред, без значение от слава, ранг или заслуги. Защото я чакаше огромна опашка. Безкрайна, неизчерпаема процесия."
Заглавие: "Полукрал"
Автор: Джо Абъркромби
Превод: Александър Ганчев
Издателство: Колибри
Година: 2016

Няма коментари:

Публикуване на коментар